Post Mortem: Wes Cravens sidste film

Post Mortem er en række artikler der beskæftiger sig med de sidste værker i en kunstners karriere: Den sidste film, det sidste album eller den sidste bog. Hvad siger denne svanesang om karrieren som sådan - og hvad efterlades vi med?


D. 30. august 2015 døde Wes Craven. Det resulterede i en eksplosion af indlæg på de sociale medier, som alle tog afsked med Craven og hyldede hans kvaliteter, som instruktør og filmskaber. Wes Craven startede sin instruktørkarriere med "The Last House on the Left" (1972) og nåede i de resterende år op til 2011 at lave yderligere 20 spillefilm. Hans sidste film var "Scream 4" (2011).

Craven er af mange blevet kaldt en horrormester. Instruktøren selv befandt sig til dels godt i genren, men savnede også muligheder for at bryde ud af den. At prøve noget nyt. Han fik chancen for at prøve med sin film "Music of the Heart" (1999), filmen blev jævnt modtaget og året efter var Craven tilbage i gyserfilmenes verden. 


"Scream" franchisen har altid handlet om at gøre op med klichéer i horrorgenren. Med selvrefererende humor, gøres der sjov med de dumheder, som publikum har vænnet sig til at acceptere. Denne sidste film var ifølge Craven selv, et opgør med remakekulturen, de uendelige fortsættelser og de mennesker i Hollywood-systemet, der står bag. Filmen blev modtaget med blandede anmeldelser, men løftede sig over den tredje film, som blev mødt med stor kritik. Spørgsmålet er selvfølgelig om det er dobbeltmoralsk at en fjerde film i en franchise, gør grin med en kultur, den i høj grad selv er del af. "Scream" er postmoderne og alt kan dækkes ind under selvironi, men når nu franchisen er blevet udvidet med en tv-serie, har det måske alligevel taget overhånd?

Craven havde erfaring med fortsættelser der udvander det originale koncept. "A Nightmare on Elm Street" (1984) var Cravens idé og vel nok den af hans film, som flest kender til. Efter filmens fejlslagne fortsættelse, var Craven tilbage i forbindelse med den tredje film, men tabte derefter fuldstændig kontrol over serien, dette til hans store fortrydelse. Særligt ærgrede han sig over den mere humoristiske vinkel der blev taget på seriens centrale figur: Freddy Krueger. Med tiden blev han mere en komisk figur, end en skræmmende en af slagsen.

På sin vis er der noget meget fint i at horrormesteren Craven afsluttede sin karriere med at tage kritisk stilling til genrefilmens nuværende stade. Så kan man mene hvad man vil om selve filmen, men budskabet var ufravigeligt: Vi savner opfindsomheden og nytænkningen. Som en kunstner der selv var blevet sat i bås og oplevede at blive tvunget til at begrænse sin udtryksform af studiesystemet, er det uendeligt sympatisk at dette blev hans sidste besked til industrien.

"I believe the cinema is one of our principal forms of art. It is an incredibly powerful way to tell uplifting stories that can move people to cry with joy and inspire them to reach for the stars." - Wes Craven 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar